11 Mart 2013 Pazartesi

SUGESTOPEDİA

türkçe'ye öneribilim olarak çevrilmiş. bulgar psikoterapist dr. georgi lozanov'un geliştirdiği bir öğretme metodu. bu metod bir çok alanda kullanılmış olmasının yanında en çok yabancı dil öğreniminde kullanılmıştır. lozanov'a göre bu metodla geleneksel (standart) yöntemlere göre yabancı dilin üç ila beş kat daha hızlı öğretilmesi mümkündür.

uygulama kısaca şöyledir:

sınıfın fiziksel ortamı öğrencinin kendini rahat hissetmesi açısından çok önemlidir. eğitimli öğretmenler tarafından sanat ve müziği de içeren bir çok teknik kullanılır.
suggestopedia dersleri ilk başta; deşifre etme, konser seansı ve işleme olmak üzere üç aşamadan oluşuyordu.
deşifre etme: öğretmen okuma parçası ile ilgili gramer yapısını anlatır ve kelimeleri açıklar.

konser seansı (aktif ve pasif): aktif bölümde öğretmen parçayı normal hızda okur, bazen bazı kelimeleri vurgular, ve öğrenci sadece takip eder. pasif bölümde arka planda hafif bir sesle klasik müzik çalarken öğrenci rahatlar ve sakince öğretmeni dinler.

işleme: öğrenciler tiyatro, şarkı veya oyun yoluyla öğrendiklerini tamamlarlar.

bir çok deneyimden sonra dört aşamalı bir metod geliştirildi: giriş, konser seansı, işleme ve üretim.

giriş: öğretmen kelime ve gramer yapısını talimat şeklinde analiz etmek yerine metaryeli daha eğlenceli bir şekilde tanıtıyor.

konser seansı (akitf ve pasif): aktif bölümde öğretmen seçilen müzil çalarken parçayı tonlayarak okuyor. duruma göre, öğrenciler de metini öğretmenle birlikte okuyorlar, sadece öğretmen belirli zamanlarda durduğunda kulak veriyorlar. pasif seans daha da sakin bir şekilde yapılıyor.
işleme: öğrenciler, öğretmen daha çok danışman gibi davranırken, şarkı söylüyor ve oyunlar oynuyorlar.

üretim: öğrenciler spontan şekilde birbirleriyle iletişme geçerek öğretmenin herhangi bir düzeltme veya müdahalesi olmaksızın (öğretilen dili) konuşuyorlar.

ogrencilerde "learning barrier" diye tabir edilen ogrenmeye ket vuran soyut engeller vardir. bu engeller, ogrencinin kendisinin basarisiz olacagini, yapamayacagini dusundurur. iste bu engeller kaldirilinca ogrenme daha etkili gerceklesir. ogrenmenin temel ilkesi hata yapmaktir, hata yaparak ogrenmektir. yapilan yanlislardan dogrular kesfetmek ogrenciye kalmistir.

mevzu bahis engellerin kaldirilmasi icin sinif ortaminin gerektigi sekilde duzenlenmesi lazimdir. sinifta belli temel dilbilgisi iceren posterler,(orn: subject/object/possessive pronouns) ogrenilen dilin anavatani ile ilgili bir kac resim (orn: buckhingam palace) vs. asili bir ortam. bu metodun asil amaci varolan ogrenme engellerini kaldirmak oldugu icin sanat iyi bir ogretme aracidir. drama, sarki soyleme, vs. etkinlikler arasindadir.

ogrenmeyi zevkli hale getirerek motivasyon ust duzeyde tutulursa istenilen ogrenme gerceklesir der bu metod.
GEORGİ LOZANOV 22 temmuz 1926da sofya'da doğmuş olan bulgar eğitimci ve psikiyatrist. 1960ların başında başladığı telkin üzerine yaptığı çalışmalarla suggestopediayı geliştirmiştir. sugestopedia teorisi ve uygulaması unesco tarafından 1970lerin sonlarında incelenmiş ve etkili olduğu kanıtlanmıştır.(unesco'nun raporu  ve tavsiye mektubu)

lozanov'un teorisi ve uygulaması daha sonra batıda biyolojik geri bildirim, nefes alma ve gözünde canlandırma teknikleri ile geliştirilmiştir ve hızlandırılmış dil eğitimi alanında başarıyla uygulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder